Hrady.cz
Kostel postaven v letech 1934-1935. Neorientovaná trojlodní stavba s věží v průčelí. Zakončena vysokým latinským křížem. Loď obdélná. Nad střechu vystupuje sanktusník. Na stěnách křížová cesta. V předpolí kostela národní hřbitov. Kostel je památkově chráněn.
Pohled od severozápadu
Graficke pismenko Kostel sv. Anežky České stojí na Spořilově. Spořilov je sídelní celek ležící v jihozápadní části katastrálního území Záběhlice. Ty jsou součástí městského obvodu Praha 4. V místech, kde stojí kostel, kdysi stávala obec Dolní Roztyly. Proto náměstí, kde kostel stoj,í se na památku této osady jmenuje Roztylské náměstí. Přímo před kostelem má zastávku městský autobus č. 138. Asi 2 km jižním směrem je stanice metra Roztyly na trase C.

historie

Významná funkcionalistická architektura, jež zůstávala dlouho anonymní, za autory byli střídavě považováni architekti Brožek, Polívka nebo Stanislav Režný, kteří na Spořilově působili. Teprve nedávno bylo objeveno, že skutečným architektem je ruský emigrant Nikolaj Paškovskij (29.11.1897 Akermann v Besarábii, dnes Belgorod-Dněstrovskij u Oděsy - 12.1.1970 Praha), od roku 1921 působící v Praze, jenž byl 14.5.1945 zatčen NKVD, eskortován do

Johannes Cladis, 27.7. 2017

popis

Kostel sv. Anežky České byl postaven v letech 1934-1935. Projekt kostela navrhla projekční kancelář architekta Stanislava Režného. Provedením stavby byl pověřen ruský architekt Nikolaj Paškovskij. Jedná se o vysoce kvalitní stavbu meziválečného období. Spojuje stylové prvky konstruktivismu a tradičních sakrálních staveb. Kostel je neorientovaná trojlodní stavba s věží v průčelí. Obdélný presbytář lemují na levé straně sakristie. Průčelí věže

Praha 4-Záběhlice