Hrady.cz
Barokní kaple Sedmi radostí Mariiných vybudována nad pramenem v letech 1731-1732 nákladem náchodské kněžny A.M.V. Piccolomini de Aragona v sousedství budoucího poutního kostela. U pramenu zřízeny i lázně, v provozu od r. 1736 do 2. světové války.
Malé Svatoňovice - studniční kaple
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Pod Jestřebími horami vznikala postupně nová osada, vzdálená asi 2 km od mateřské obce Svatoňovic, od níž byla oddělena lány polí. Říkalo se jí Studánka svatoňovická nebo Svatoňovičky. Prvně je zmiňována r. 1709. Růst osady zesílil po r. 1715, kdy tu vzniklo u pramene významné poutní místo s lázněmi a od konce 18. stol. její rozvoj podpořilo ještě dolování černého uhlí v okolí. Stala se centrem důlního podnikání, které od počátku 19. století postupně přecházelo do vlastnictví náchodské vrchnosti. V průběhu 19. století se osada definitivně osamostatnila a vznikly názvy Velké a Malé Svatoňovice. Malé Svatoňovice leží asi 1 km severně od silnice I/14 ...
3.8. 2017

historie

Mezi dvěma výběžky Jestřebích hor, Kyselou horou a Klůčkem, protéká potůček posilovaný pramenem, který vyvěrá ze sedmi skalních rozsedlin a má dobrou, v zimě nezamrzající vodu. Je totiž mírně radioaktivní a má přibližně stálou teplotu 8° C. Každých 10 vteřin pramen vydá 2 litry vody. Svatoňovická sedmipramenná "Studánka" byla známa od nepaměti. Na začátku 18. století pozemek kolem pramene patřil usedlosti rolníka Václava Šrejbera. Ten chtěl do

Jiří Špaček (zdroj: Římskokatolická farnost Malé Svatoňovice), 3.8. 2017

Trutnov  (TU)