Hrady.cz
Kaple Panny Marie Lurdské založena jako obětní r. 1934 přímo nad studniční kaplí. Lurdská jeskyňka se soškou a tekoucí vodou zřízena r. 1948 péčí kaplana v Červeném Kostelci a místního fundatisty. Interiér vyplněn množstvím araukaritů posbíraných na Žaltmanu.
Malé Svatoňovice - vstup do kaple P. Marie Lurdské
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Pod Jestřebími horami vznikala postupně nová osada, vzdálená asi 2 km od mateřské obce Svatoňovic, od níž byla oddělena lány polí. Říkalo se jí Studánka svatoňovická nebo Svatoňovičky. Prvně je zmiňována r. 1709. Růst osady zesílil po r. 1715, kdy tu vzniklo u pramene významné poutní místo s lázněmi a od konce 18. stol. její rozvoj podpořilo ještě dolování černého uhlí v okolí. Stala se centrem důlního podnikání, které od počátku 19. století postupně přecházelo do vlastnictví náchodské vrchnosti. V průběhu 19. století se osada definitivně osamostatnila a vznikly názvy Velké a Malé Svatoňovice. Malé Svatoňovice leží asi 1 km severně od silnice I/14 ...
28.7. 2017

historie

Kaple Panny Marie Lurdské patří k novějším stavbám v areálu svatoňovického kostela. Byla postavena přímo nad studniční kaplí (viz samostatné heslo) se Studánkou v roce 1934 jako kaple obětní. Teprve v roce 1948 zde byla zřízena Lurdská jeskyňka s tekoucí vodou. P. Josef Blahník, tehdy kaplan v Červeném Kostelci, sem daroval sochu Panny Marie Lurdské se soškou klečící svaté Bernadetty a P. Jan Nádvorník, zdejší fundatista, sem dal nanosit velké

Jiří Špaček (zdroj: Římskokatolická farnost Malé Svatoňovice), 28.7. 2017

Trutnov  (TU)