Hrady.cz
Sousoší bratří Čapků z r. 1969 uzavírá západní stranu náměstí Karla Čapka v Malých Svatoňovicích. Připomíná, že se tu r. 1890 světově proslulý publicista, spisovatel a dramatik Karel Čapek narodil jako nejmladší dítě lázeňského a báňského lékaře.
Malé Svatoňovice - sousoší bratří Čapků
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Pod Jestřebími horami vznikala postupně nová osada, vzdálená asi 2 km od mateřské obce Svatoňovic, od níž byla oddělena lány polí. Říkalo se jí Studánka svatoňovická nebo Svatoňovičky. Prvně je zmiňována r. 1709. Růst osady zesílil po r. 1715, kdy tu vzniklo u pramene významné poutní místo a od konce 18. stol. její rozvoj podpořilo dolování černého uhlí v okolí. Stala se centrem důlního podnikání, které od počátku 19. století postupně přecházelo do vlastnictví náchodské vrchnosti. V průběhu 19. století se osada definitivně osamostatnila a vznikly názvy Velké a Malé Svatoňovice. Malé Svatoňovice leží asi 1 km severně od silnice I/14 z Náchoda do Trutnova ...
26.7. 2017

historie

Poblíž kostela Panny Marie Sedmiradostné stojí na upravené travnaté ploše sousoší bratří Čapků. Autorem výtvarného návrhu byl akademický sochař Josef Malejovský. Sbírka na stavbu pomníku byla povolena v září 1966 a v červnu roku 1969 byl pomník odhalen. Sousoší zobrazuje zdejšího rodáka, spisovatele a dramatika Karla Čapka (1890-1938) s konví v ruce a jeho staršího bratra Josefa (1887-1945), literáta a především proslulého malíře. Sochař Josef

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 26.7. 2017

pomník, památník