Hrady.cz
Přírodní památka, významné naleziště sídliště paleolitického člověka. V roce 1872 v jeskyni objevil J.Wankler halštatský pohřeb s velkým množstvím bronzových předmětů, nástrojů a lidských koster.
Graficke pismenko Byčí skála a její okolí je národní přírodní památkou a je významným nalezištěm sídliště paleolitického člověka. V roce 1872 v její jeskyni J.Wankler odkryl tzv. halštatský pohřeb, kdy bylo nalezeno množství bronzových předmětů, nástrojů a lidských koster. Ty jsou teď umístěny v Přírodně historickém muzeu ve Vídni. Za války zde byla zřízena Němci, podobně jako v jiných lokalitách Moravského krasu, továrna na zbraně, která jeskyni z části poničila. Dnes je pro veřejnost uzavřená.

turistické

Vstup do jeskyně se nachází v patě impozantní skály uzavírající palouček při cestě mezi Adamovem a Křtinami. Pravidelně v květnu bývá jeskyně o víkendech otevřená veřejnosti, kdy je zpřístupněna část až po Velkou síň na začátku Nové Býčí skály. V rámci dnů "otevřených dveří" se na palouku před jeskyní organizují doprovodné akce historických (keltských) skupin, ukázky tavení železa v malých píckách atd.
    Tomáš Berka , 18.5. 2011

drobné pověsti
    Pověsti o světelném býku, jako i samotný název skály a v ní ukryté jeskyně je starší než nález slavného bronzového býčka. Za druhé světové války se v jeskyni oběsil jeden voják, který prý zde stále straší. Pod naplavenými třemi velkými tzv. Pohanskými kameny se podle lidové pověsti nachází hrob náčelníka. V síni Kouzelná voda útvar Dračí hřbety je prý zkamenělým brněnským drak.

popis

Býčí skála je výtokovou jeskyní Jedovnického potoka a díky propojení s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší (14km) jeskynní systém v ČR. Přičemž se nadále objevují chodby další a předpokládá se, že pod dosud objevenými třemi patry chodeb se nachází patra další. Díky svému charakteru je zde však krasová výzdoba velice ojedinělá. Ta co byla uchráněna před zničujícím vlivem opakujících se povodní ponorné řeky, zničili návštěvníci z 19. stol. a

přírodní scenerie

Blansko  (BK)