Hrady.cz
Areál kostela sv. Havla s márnicí, litinovým křížem a ohradní zdí. Kostel se západní hranolovou věží, obdélnou lodí a s pravoúhlým presbytářem s okosenými nárožími. Fasáda s jednodušším barokním tvaroslovím. Pozdně barokní kostel z roku 1783 se starší věží.
Graficke pismenko Obec Podveky se nachází v okrese Kutná Hora. Ve vzdálenosti 15 km jihozápadně leží město Vlašim, 22 km západně město Benešov, 25 km severovýchodně město Kutná Hora a 27 km severovýchodně město Kolín.
18.7. 2017

historie

Na nejvyšším bodu kopce sv. Havla stojí filiální kostel zasvěcený stejnému světci. Starý kostel připomínaný již v roce 1350 úplně sešel a tak byl roku 1783 na jeho místě od základu postaven nový. V roce 1897 byl opatřen novou šindelovou střechou, betonovým stropem a báňovitou, plechem pobitou věží. Opravu řídil stavitel Židlický z Kouřimi. Vnitřek chrámu se skládá z předsíně, z níž vedou schody na kruchtu a dveře do chrámové lodi. Hlavní oltář,

popis

Areál tvoří výraznou krajinnou dominantu, zároveň se jedná o lokalitu s dlouhou kultovní tradicí. Sakrální stavba je příkladem pozdně barokní rustikální architektury. Areál je situovaný na jih od obce na malém návrší. Sestává z orientované stavby kostela s výraznou věží, kolem se rozkládá hřbitov vymezený původní kamennou ohradní zdí otevírající se novodobou branou. Na východní straně za kostelem se nachází márnice, která je zapojena do ohradní

Kutná Hora  (KH)
    Podveky