Hrady.cz
Gotický kaštěl (tvrz) nechali koncem 14. století vybudovat Diviacští. V r. 1586 byla tvrz renesančně rozšířena a postupně přestavěna na zámek. Od 16. do konce 19. století patřil Rudnayům. V 2. pol. 20. stol. sloužil jako sklad muzea a v současnosti je v soukromém vlastnictví.
Pohled na kaštěl od severu
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Západoslovenská obec Diviacka Nová Ves (maďarsky Divékújfalu), ležící v Trenčínském kraji v okrese Prievidza, se skládá z dvou částí: Diviacka Nová Ves a Vrbany, které od sebe odděluje vodní tok Nitrica. Nejvýraznější dominantou obce je kostel Sv. Trojice. V Diviacké Nové Vsi se nacházejí také tři kaštěle (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Jeden kaštěl stojí ve středu dnešní obce a další dva u výše zmíněného kostela. Nejvýznamnější a nejstarší z těchto staveb je poměrně známý goticko-renesanční kaštel (tvrz, později zámek).

historie

Ves, kdysi zvanou maďarsky Ujfalu (Nová Ves), vlastnili členové dnes již vymřelého rodu Diviackých (slovensky Diviackovcov). Některé zdroje uvádějí, že Diviacští svůj název převzali od Diviacké Nové Vsi, pokud ano, můžeme je tedy nazývat také "Novoveskovci (Novovesští)", což v překladu z maďarštiny znamená i název rodu Ujfalussy (je pravděpodobné, že se nejednalo o nový rod s Divackými spřízněný, ale že se takto Diviacští časem psali). Jiné

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.slovenskehrady.sk/, Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, http://slachta.kosztolanyi.com, http://www.diviackanovaves.sk, a dalš, 28.4. 2018

popis

Nepravidelný čtyřkřídlý ​​půdorys sídla s vnitřním arkádovým nádvořím je výsledkem postupného rozšiřování původního gotického jádra, které se zachovalo v podobě blokové patrové opevněné věžové stavby s nárožním kvádrováním na fasádách. Na renesančních přístavbách se částečně zachovalo psaníčkové sgrafito s nápisem "ANNO DOMINI" a datací 1586. Nárožní objekt měl při vstupu tři malé kruhové bašty z dob romantických úprav, plnící funkci

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.slovenskehrady.sk/, Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, 7.5. 2018

tvrz přestavěná na zámek
    Slovensko