Hrady.cz
Renesanční kaštěl (zámek) nechali kolem r. 1610 vybudovat Ujfalušiové (Ujfalussyovci). V 30. letech 19. století byl empírově upraven. Později sloužil jako byty. V současnosti je v soukromém vlastnictví.
Zámek od hlavní sílnice
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Slovenská obec Diviacka Nová Ves (maďarsky Divékújfalu) ležící v Trenčínském kraji v okrese Prievidza se skládá z dvou částí Diviacka Nová Ves a Vrbany, které od sebe odděluje vodní tok Nitrica. Nejvýraznější dominantou obce je kostel Sv. Trojice. V jeho těsné blízkosti stojí goticko-renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) a značně pozměněný pozdně renesanční kaštěl. Třetí, původně také renesanční, kaštěl stojí ve středu dnešní obce, za supermarketem. Stejně jako první dva zmiňované ani tento zámek není veřejnosti přístupný a lze si jej prohlédnout pouze zvenčí. Z původní zahrady, jenž jej obklopovala, se dochovala jen část.

historie

Ves, kdysi zvanou maďarsky Ujfalu (Nová Ves), vlastnili členové dnes již vymřelého rodu Diviackých (slovensky Diviackovcov). Některé zdroje uvádějí že Diviacští svůj název převzali od Diviacké Nové Vsi, pokud ano, můžeme je tedy nazývat také "Novoveskovci (Novovesští)", což v překladu z maďarštiny znamená i název rodu Ujfalussy (je dost možné, že se nejednalo o nový rod s Divackými spřízněný, ale že se takto Diviacští časem psali). Jiné zdroje

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, http://slachta.kosztolanyi.com, http://www.diviackanovaves.sk, a další, 17.7. 2017

popis

Kaštěl je bloková dvoupodlažní stavba s vystupujícím rizalitem zakončeným trojúhelníkovým tympanonem, v patře členěným kanelovými pilastry. Empírovou fasádu člení pilastry a na přízemí rustika. Budova je kryta sedlovou střechou. Místnosti v přízemí jsou zaklenuty renesančními valenými klenbami s hřebínkovými lunetami. Zámek obklopoval park, z něhož se část zachovala dodnes. Jižně stojící objekt byl zřejmě hospodářskou budovou zámku.
    Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990,a další, 29.4. 2018

Slovensko
    Trenčiansky