Hrady.cz
Zřejmě opevněný pozdně renesanční kaštěl (zámek) nechali před rokem 1685 vybudovat Ujfalušiové (Ujfalussyovci). V 2. polovině 18. stol. byl značně poškozen a v polovině 19. stol. zrušeno poschodí. Počátkem 20. století přebudován na byty a dnes připomíná spíše řadu domů.
Jihovýchodní část zámku získala podobu v 19. stol.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Diviacka Nová Ves (maďarsky Divékújfalu), ležící na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Prievidza, se skládá z dvou částí Diviacka Nová Ves a Vrbany, které od sebe odděluje vodní tok Nitrica. Nejvýraznější dominantou obce je kostel Nejsvětější Trojice. V Diviacké Nové Vsi se nacházejí také tři kaštěle (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Jeden kaštěl stojí ve středu dnešní obce a další dva u výše zmíněného kostela. Nejvýznamnější z těchto dvou staveb je poměrně známý čtyřkřídlý goticko-renesanční kaštel. Na mírném návrší, na protější straně ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaštel a další, 9.11. 2017

historie

Ves, kdysi zvanou maďarsky Ujfalu (Nová Ves), vlastnili členové dnes již vymřelého rodu Diviackých (slovensky Diviackovcov). Některé zdroje uvádějí, že Diviacští svůj název převzali od Diviacké Nové Vsi. Pokud ano, můžeme je tedy nazývat také "Novoveskovci (Novovesští)", což v překladu z maďarštiny znamená i název rodu Ujfalussy (pravděpodobně se nejednalo o nový rod s Divackými spřízněný, ale pozdější predikát Diviackých). Jiné zdroje uvádí, že

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, http://slachta.kosztolanyi.com, http://www.diviackanovaves.sk, a dalš, 28.4. 2018

popis

V 90. letech 20. století je objekt popisován jako bloková přízemní stavba se dvěma nárožními hranolovými věžemi. Na přestavěné fasádě se zachovala římsa a části dřívějšího pozdně renesančního vstupního portálu s datací 1685.
    Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, 3.5. 2018

přestavěno
    Slovensko