kostel Seslání Ducha svatého

kostol Zoslania Ducha Svätého, Uhrovec
Jednolodní římskokatolický farní kostel Seslání Ducha svatého byl vybudován v klasicistním slohu v r. 1817, snad na místě staršího chrámu, z něhož se zachoval epitaf, zazděný nad vchodem do krypty. Před schodištěm je vyřezávaný pařez se soškou papeže Jana Pavla II. a šindelovou stříškou.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Uhrovec se nachází v severní části západního Slovenska v Trenčínském kraji, v okrese Bánovce nad Bebravou, v údolí Radiše, na rozhraní Nitranské pahorkatiny a Strážovských vrchů, pod Jankovým vrškom. Nejznámější památkou na katastru obce je zřícenina stejnojmenného hradu. Nejvýznamnějšími pamětihodnostmi stojícími v obci jsou renesanční kaštěl (zámek) z r. 1613, rodný dům Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka z 18. stol., evangelický kostel z r. 1940 a římskokatolický farní kostel Seslání Ducha svatého z r. 1817 stojící vedle zámku. Kostel je přístupný v době konání pravidelných každodenních a sezónních bohoslužeb. Před schodištěm ke kostelu je krásně upravený pařez se soškou papeže Jana Pavla II., krytý šindelovou stříškou nesenou třemi dřevěnými sloupy.

historie

Ves Uhrovec se prvně vzpomíná v roce 1258. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, již není známo. Současný jednolodní římskokatolický farní kostel Seslání Ducha svatého byl vybudován v klasicistním slohu v roce 1817, snad na místě staršího chrámu, z něhož se zachoval epitaf, zazděný nad vchodem do krypty. Vnitřní vybavení kostela, jako například hlavní oltář s obrazem Ducha svatého, kazatelna a křtitelnice, pochází z období jeho vzniku, tedy z

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 14.1. 2018

Slovensko