Hrady.cz
Ve starobylé vsi Vodochody stávala tvrz neznámého založení a podoby, která je doložena v zemských deskách pouze r. 1556 již jako pustá. V dalších letech zanikla beze stopy, takže nyní již není možné zjistit místo, kde stála.
Vodochody
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Starobylá ves Vodochody je doložena již r. 1000, kdy byla darována knížetem Boleslavem III. ostrovskému klášteru benediktinů. Dnešní obec má asi 550 obyvatel a leží na vedlejší komunikaci odbočující ze silnice II/608 v Klíčanech k západu. Nachází se mimo železnici i turisticky značené stezky. Byla založena nad pravým břehem Máslovického potoka při jeho soutoku s potokem Hoštickým. Se sousedními, dříve samostatnými Hošticemi v současnosti tvoří Vodochody jednu obec.
15.7. 2017

historie

Starobylá ves Vodochody existovala již v 10. století, ale zprávy o ní jsou v dalších obdobích útržkovité. Zbraslavská kronika potvrzuje, že r. 1330 byly Vodochody v majetku zbraslavského cisterciáckého kláštera. Další zmínka je až z r. 1423, kdy Jan Smiřický postupoval statek Vodochody Jankovi od radnice. Až po stovce let se objevuje r. 1527 zmínka, že ves byla prodána obci města Tábora, ale již r. 1545 se novým majitelem stal Martin Divišovský

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII, Svoboda 1988), 21.7. 2017

zaniklý
     Praha-východ  (PH)