hrad Havránok

archeoskanzen Havránok
Ve 13. stol. byl na místě staršího sídla, které vyhořelo, postaven nový dřevěný hrádek. V 15. stol. již zřejmě neplnil funkci zeměpanského sídla, ale sloužil spíše jako strážní. Jeho zánik pravděpodobně souvisí se zbořením hradu Liptov po r. 1474.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Lokalita hrádku je dnes součástí komplexu muzea v přírodě - archeologického skanzenu Havránok, ležícího na Slovensku na úpatí vrchu Úložisko nad východním břehem vodní nádrže Liptovská Mara. Celý areál je přístupný veřejnosti za poplatek 2 eura. K pěšině ke skanzenu se dá dostat autem jedině od vesničky Bobrovník. Zaparkovat se dá sice hned na rozcestí s pěšinou, ale není zde příliš místa, proto je lepší jet kousek dál a zaparkovat u věže kostela Panny Marie na břehu nádrže nebo na okraji silnice vedoucí k hrázi.

historie

Na počátku 12. století byl znovu osídlen prostor nejvýše položené části (akropole) dřívějšího hradiska. V 13. století byl na místě původního sídla, které vyhořelo, postaven nový dřevěný hrádek. Na jeho místě je dnes náznaková dřevěná rekonstrukce zachycující jeho podobu z 15. století. Výzkum prokázal, že akropole byla navýšena o 75 cm materiálem z okolních vrstev. Věžové feudální sídlo bylo chráněno příkopem s dřevěným přemostěním a palisádou. V

Luděk Vláčil - zdroj: podle informační cedule v místě a dalších zdrojů, 9.7. 2017

nepatrné zbytky zdí