Havránok

archeoskanzen Havránok
Hradisko Havránok vybudovali v mladší době železné (označované též jako laténská), někdy v letech 300-100 před n. l., nositelé púchovské kultury, s nimiž je často přímo ztotožňován keltský kmen Kotínů. Dnes kulturní památka a archeoskanzen se zrekonstruovanými stavbami, svatyní a částí opevnění.
Brána s částí opevněné svatyně
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Hradiska byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedna významná lokalita je součástí muzea v přírodě - archeologického skanzenu Havránok, ležícího na severu Slovenska v okrese Liptovský Mikuláš, asi 2 km jižně od obce Bobrovník nad východním břehem vodní nádrže Liptovská Mara na úpatí vrchu Úložisko (741,7 m n. m.). Celý areál je přístupný veřejnosti za poplatek 2 eura. V první části prohlídky si prohlédnete menší expozici s výkladem. Během následující volné procházky si můžete prohlédnout srubový dvorec, obětiště, opevnění ...

historie

Na svazích a terasách jihovýchodního výběžku rozsáhlého masivu dominujícího centrální části Liptovské kotliny, na úpatí vrchu Úložisko (741,7 m n. m.) se původně rozprostíralo několik řemeslnicko-rolnických osad. Místní lidé udržovali čilé obchodní styky se severořímskými provinciemi, keltskými oppidy na západě i oblastmi na severu včetně pobřeží Baltského moře. V posledních staletích před naším letopočtem, v mladší době železné (označované též

Luděk Vláčil - zdroj: http://liptovskemuzeum.sk, https://www.aktuality.sk a další, 28.8. 2018

hradiště