zámek Divinka

Suňogovský kaštieľ, Szunyoghovský kaštieľ
Renesanční kaštěl (zámek) nechali pravděpodobně v 1. třetině 17. stol. postavit Suňogovci. V r. 1723 nechal Mikuláš Suňog se svou manželkou Barbarou Kadašovou kaštěl upravit a rozšířit o severní křídlo. Jejich potomci zde žili do 1. třetiny 19. stol. Později sloužil jako knihovna, dnes nevyužitý.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Divinka (maďarsky Kisdivény) je obec v okrese Žilina na západním Slovensku. K nejvýznamnějším památkám Divinky patří renesanční kaštěl (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás souhrnně označovaných jako zámek), kaple sv. Jana Nepomuckého a hradisko Veľký vrch. Kaštěl stojící v jižní části obce u hlavní silnice je od roku 2001 stále veřejnosti nepřístupný. V budoucnu by však měl opět sloužit veřejnosti.

historie

První známá písemná zmínka o Divince pochází z roku 1393, kdy se uvádí pod názvem Kysdywyne. Ves patřila hradu Lietava, potom panství Budatínu a část zemanským rodinám. V 16. století již byla celá Divinka ve vlastnictví zemanů. Kaštěl (zámek) v Divince vznikl někdy na přelomu 16. a 17. století. Pravděpodobně jej nechali postavit Suňogovci (maďarsky Szunyogh) podle vzoru svého rodového sídla v Jasenici (pokud je tomu opravdu tak, kaštěl v Divince

Luděk Vláčil - podle informační cedule v místě, http://www.pamiatkynaslovensku.sk/kastiel-divinka, http://www.ubytujemsa.sk, http://www.e-obce.sk, https://sk.wikipedia.org a dalších zdrojů, 10.7. 2017

popis

Kaštěl je dvoupodlažní, částečně podsklepená dvojkřídlá samostatně stojící budova s půdorysem písmene L. Na nárožích starší části budovy jsou v poschodí okrouhlé arkýře. Okna mají renesanční kamenné ostění. Fasáda je horizontálně dělená sgrafitovými pásy. Vstupní portál z nádvoří lemuje kamenná šambrána. Místnosti přízemí jsou zaklenuty křížovými hřebínkovými a valenými klenbami s lunetou. Na poschodí jsou klenby podobné, jen hlavní místnost má

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ubytujemsa.sk a další, 11.7. 2017

Slovensko