zámek Gbeľany

Château Gbeľany
Barokní kaštěl (zámek) z pol.18. stol. se prvně zmiňuje v r. 1756. Jeho vlastníci byli Serényiové, od r. 1812 Nyáryové ze Sučian, poté Zayové a od r. 1883 Majláthové, kteří jej vlastnili až do r. 1945. Poté zámek sloužil jako škola a sídlo správy NP Malá Fatra. Dnes hotel.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Gbeľany se nachází na Slovensku v severovýchodní části Žilinské kotliny, na jižním okraji Kysucké vrchoviny, asi 8 km východně od centra krajského města Žiliny. Nejvýznamnější stavbou Gbeľan je barokní kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Zámek slouží jako hotel. Kromě něj je zde ještě klasicistní kúria (skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku {u nás označované jako zámek}). V obci se nachází ještě novogotická rodová hrobka majitelů panství rodu Nyáry/Pongrácz a novodobý kostel sv. Jozefa.
9.11. 2017

historie

Vznik vesnice se datuje do 13. století. Nejstarší známá zmínka o Gbeľanech pochází z roku 1434, kdy se vzpomíná pod názvem Villa Belene. Od doby svého vzniku až do rozdělení majetku v 17. století patřily Gbeľany k panství hradu Strečno. Poté se staly součástí Tepličského panství, k němuž patřily až do dalšího dělení majetku v roce 1749, kdy vzniklo samostatné Gbeľanské panství. Kdy zde vzniklo první šlechtické sídlo není známo. První zmínka

Luděk Vláčil - zdroj:http://www.chateaugbelany.com/sk/historia., Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šrot, Bratislava 1990, https://www.geni.com., a další, 26.11. 2017

Slovensko
    Žilinský