kostel sv. Jana Evangelisty

kostol sv. Jána Evanjelistu, Palúdzka, Liptovský Mikuláš
Jednolodní barokně-klasicistní římskokatolický farní kostel sv. Jana Evangelisty byl dokončen v r. 1854. O jeho výstavbu se zasloužil místní šlechtic, nitranský biskup Imrich Palúcký. Součástí areálu kostela je i fara.
Pohled na kostel z ulice Vranovská
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Palúdzka je městskou částí Liptovského Mikuláše. Nachází se přímo na východním břehu vodní nádrže Liptovská Mara. Nejvýznamnějšími památkami jsou dvě šlechtická sídla: kaštieľ Vranovo a kaštieľ Bocian. K dalším výrazným stavbám patří římskokatolický farní kostel sv. Jana Evangelisty, kaple sv. Jana Nepomuckého s kryptou rodu Palúckých a evangelický kostel. Kostel sv. Jana Evangelisty stojící na hlavní ulici je přístupný v době konání bohoslužeb.

historie

Historie farnosti začíná již někdy na počátku 14. století. Kolem roku 1300 totiž zdejší zeman Ondrej nechal pro svoji potřebu postavit první kostel zasvěcený sv. Jánovi apoštolovi a evangelistovi. Později bylo patronicium kostela na čas změněno na sv. Žofii. Ve druhé polovině 17. století se kostel dostal do rukou evangelíkům. Protestantští kazatelé ve farnosti působili do roku 1677, kdy se kostel opět vrátil do rukou katolíků. Na počátku 19.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.paludzka.fara.sk a další, 19.7. 2018

Slovensko