Den boje za svobodu a demokracii
Barokní zámek byl postaven v 16. st. snad na místě bývalé tvrze ze 14. st. Fremuty ze Stropčic. V 18. st. byl barokně přestavěn, v 19. st. prošel dalšími úpravami. Zámek je patrová budova s mansardovou střechou, cibulovitou věžičkou.
Severní průčelí
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Barokní zámek z 18. stol. najdete při návsi v obci Běhařov, těsně vedle kostela sv. Prokopa.

Budova zámku je patrová, obdélníková, s mansardovou střechou a jednoduchou fasádou. Přízemí zaklenuto valeně a hlavní chodba má křížovou klenbu. Při zámku z části terasovitě upravený nevelký park.

historie

Ves Běhařov je v pramenech doložena poprvé v r. 1352. Již ve 14. století tu stála tvrz vladyků z Běhařova. Před r. 1379 byl Běhařov rozdělen na tři statky, které drželi Bušek, Lvík a Sezema z Běhařova. V 80. letech 14. století se v pramenech uvádí Jindřich z Běhařova, který v r. 1382 získal od krále Václava IV. jako odúmrť také jeden ze dvou statků v Pňovanech na Stříbrsku a byl posledním známým členem tohoto rodu. Další držitelé Běhařova se

Hrady zámky a tvrze v Čachch na Moravě a ve Slezsku - Západní čechy, 5.2. 2003

Klatovy  ( KT)