Hrady.cz
Renesanční zámek nechal koncem 16. stol. postavit Mikuláš Dersffy. Dalšími majiteli byly od počátku 17. stol. Vešeléniové. Za Löwenburgů v 17. a 18. stol. rozšířen o další křídla s věžemi. V 2. pol. 20. stol. byl rozdělen na bytové jednotky. Po r. 2010 začala rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Teplička nad Váhom se nachází na Slovensku asi 3 km východně od krajského města Žilina. Nejvýznamnějšími památkami obce je kostel sv. Martina a kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) stojící u hlavní silnice. I když bývá tento typ sídla často malou stavbou a v ČR špatně označován souhrnně jako zámeček, jedná se mnohdy o velmi rozsáhlé objekty. Mezi ty velké patří právě kaštěl v Tepličce nad Váhom. Nejznámější obyvatelkou zámku byla, manželka Františka Vešeléniho, Žofie rozená Bošňáková. Žofie byla po své brzké smrti v roce 1644 pohřbena v kapli na hradě ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.krajinou.sk/tipy-na-vikend/hrad-strecno a další, 9.11. 2017

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1267, kdy se vzpomíná jako Toplucha. Teplička byla součástí panství hradu Strečno, které od roku 1420 vlastnili Deršfiové (Dersffyové, slovensky Deršfiovci, Dersffyovci). Koncem 16. století nechal v Tepličce, snad na místě starší stavby, Mikuláš Dersffy von Szerdahelyi spolu s manželkou Barborou rozenou Pereniovou vybudovat renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na

Luděk Vláčil - zdroj např: http://www.pamiatkynaslovensku.sk/teplicka-nad-vahom, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. J. Lacika, Ikar a další, 4.3. 2018

popis

Zámek je monumentální čtyřkřídlá trojpodlažní částečně znehodnocená budova. Západní křídlo převyšují dvě čtvercové nárožní věže. Východní renesanční křídlo s kostelem je prozatím stále zříceninou, na níž však byly zahájeny rekonstrukční práce. Stavba uzavírá nádvoří se zazděnými arkádami. V přízemí jsou stropy zaklenuté valenými klenbami s lunetami.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 5.3. 2018

Slovensko