zámek Turčianska Štiavnička

Révayovský kaštieľ
Původně renesanční kaštěl (zámek) rodu Révaiů vznikl v 2. polovině 16. století. Později několikrát upravován a rozšiřován v barokně-klasicistním slohu. Rozsáhlé sídlo obklopuje velký park s oranžerií, dalšími stavbami a rybníky. V současnosti je v soukromém vlastnictví a probíhá jeho rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Turčianska Štiavnička (maďarsky Kisselmec) se nachází na severním Slovensku v podhůří Velké Fatry při ústí Kantorské doliny do Turčanské kotliny, asi 9 km východně od okresního města Martin. Nejvýznamnější památkou obce je Révayovský kaštěl (slovensky kaštieľ [nesprávně však zámok] - je jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) z 16. století s rozlehlým anglickým parkem z 18.-19. století, jehož součástí je i oranžérie. I když bývá kaštěl často malou stavbou a v ČR mnohdy nesprávně označovaný množně jako zámeček, jedná se nezřídka o velmi ozsáhlé objekty. Mezi ty větší patří i tento ...

historie

Osada Sczewnicza (Štiavnička) se prvně vzpomíná v roce 1474, kdy patřila k panství Sklabinského hradu. V roce 1527 získali panství Révaiové (též Révayové, slovensky Révaiovci, maďarsky Révay), kteří se usadili na Sklabinském hradě. Rod si ve vsi zřídili Majer (velkostatek), který je písemně doložen již v roce 1534. Tehdy se jednalo o majetek Michala Révaie. Budova Révaiovského velkostatku (Štiavnický Majer) byla pravděpodobně nejstarší

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turcianskastiavnicka.sk, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Osveta 1973, Štefan Pisoň., Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šrot, Bratislava 1990., http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 28.11. 2017

popis

Kaštěl ve Štiavničce je dvoupodlažní rozlehlá stavba složitého půdorysu uzavírající vnitřní nádvoří. V místnostech se pouze částečně zachovaly křížové klenby, jinak jsou místnosti plochostropé. Východní křídlo si zachovalo původní arkády. Kaštěl je situován na okraji rozsáhlého parku se vzácnými dřevinami, který byl do současné rekonstrukce ceněn pro svou nenarušenost novodobou výstavbou.

Slovensko
    Žilinský