Hrady.cz
Opevněné renesanční sídlo nechali v 16. stol., zřejmě na místě starší tvrze, postavit Kubínové. V 17. stol. byl zámek rozšířen a v 18. stol. upraven. Posledními majiteli byli Bohušové. Později sloužil jako škola a místní národní výbor.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Slovenská obec Vlachy se nachází v turisticky atraktivní krajině mezi vodními nádržemi Bešeňová a Liptovská Mara v blízkosti Nízkých Tater. Velmi zajímavým místem je rozlehlý archeopark Havránok. Nedaleko je pozůstatek kostela Panny Marie z Liptovské Mary, termální parky v Bešeňové a Tatralandia. Nejvýznamnější památkou stojící přímo v obci je renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) z 16. stol. Zámek je bohužel bez využití a chátrá.

historie

Poprvé se vesnice vzpomíná v listině krále Bély IV. z roku 1262, kterou daroval Janu, zvanému Gallicus (Francouzký), území západním směrem od Vlach. Ján Gallicus se postupně stal vlastníkem celého tohoto území. Jeho potomci, žijící ve vsi, používali v predikátu původně maďarský název „Olozi“. Později, v 16. století, používali slovenský přídomek Vlašský (česky Vlaští). Tento zemanský rod si zřejmě ve vsi nedaleko Váhu nechal postavit své rodové

Luděk Vláčil - zdroj:https://myliptov.sme.sk, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.obecvlachy.sk, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností, J. Lacina Ikar, 2010 a další, 25.2. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní obdélníková budova postavená z lomového kamene s mansardovou střechou krytou eternitem. Na nároží je jedna kruhová věž s cibulovou střechou krytou šindelem. V místnostech jsou renesanční a barokní klenby. Některé jsou zdobeny štukovými obrazci. Vedle stojí sýpka.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 25.2. 2018

tvrz přestavěná na zámek