Lednické Rovne
Barokní kapli nechal v roce 1751 postavit na místě starší stavby z roku 1718 baron Josef Matyášovský. Větší rekonstrukce proběhly v roce 1958 a v letech 1992-1998. Kaple s lurdskou jeskyní slouží jako poutní místo.
pohled na kapli od lurdské jeskyně
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Lednické Rovne se nachází na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Púchov na pravém břehu řeky Váh v Ilavské kotlině. Nejvýznamnější památkou obce je bezesporu veřejnosti přístupný kaštěl (zámek) s přilehlým parkem. Nejstarší zachovalou sakrální stavbou je poutní kaple sv. Anny stojící na skále na západním okraji obce nad ulicí sv. Anny. Pod skálou je klidný parčík s lurdskou jeskyní. Přímo u poutního areálu se dá i zaparkovat. Další sakrální stavbou Lednického Rovneho je kostel sv. Michala z r. 1926. Za návštěvu rozhodně stojí zřícenina starého kostela ze 17. stol., která se nachází v parku.

historie

Traduje se, že první kapli na tomto místě vystavěl v roce 1718 hrabě Príleský se svou manželkou jako vděk za uzdravení jejich nevidomé dcery, kterou vyléčila voda z pramene vyvěrajícího ze skály. Protože se zázrak měl stát v den svaté Anny, kaple byla zasvěcena právě svaté Anně. V následujících letech se pramen a kaple staly cílem cest mnoha poutníků. Časem však kaple zchátrala, až byla nakonec zbořena. V roce 1751 Josef Matyášovský, tehdejší

Luděk Vláčil - zdroj: podle informační cedule v místě a dalších zdrojů, 3.11. 2017

Slovensko