kostel sv. Vendelína

kostol sv. Vendelína, Zubák
Stavba současného barokně-klasicistního kostela sv. Vendelína byla zahájena v r. 1806 na místě starší dřevěné zvonice. Koncem 19. stol. došlo ke stavebním úpravám, při nichž byla přistavěna věž, sakristie a kněžiště. Znovu upraven v r. 1927 a poté v letech 1966-1968.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Zubák leží v severní části Bílých Karpat, v hustě zalesněné Zubácké dolině u hranic s Českou republikou, asi 20 kilometrů severozápadně od Púchova. Nejvýznamnější pamětihodností obce je kostel sv. Vendelína. Zubákem, ležícím v hornaté zalesněné krajině, prochází zeleně značená turistická cesta vedoucí na jih k obci Lednica s veřejnosti přístupnou zříceninou stejnojmenného hradu. Východně od obce stojí od r. 2009 rozhledna Tlstá hora.

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1471, kdy se vzpomíná jako Zwbaky. Po zřízení zdejší farnosti v roce 1788 daroval zeměpán Jan Gobert Aspremont farníkům na bohoslužby dřevěnou stodolu stojící na návsi. V roce 1795 byly do skromného kostelíka bez věže, kněžiště a sakristie, pořízeny varhany. Na nedalekém vršku stávala dřevěná zvonice se dvěma zvony. Dne 25. května 1800 postihl Zubák rozsáhlý požár, který zničil i původní dřevěný

Luděk Vláčil - zdroj:http://zubak.fara.sk/farnost-zubak/sakralne-pamiatky/., http://www.obeczubak.sk/o-nas/ a další, 3.10. 2017

popis

Jednolodní plochostropý kostel obdélného půdorysu je krytý sedlovou plechovou střechou. Z levé strany je přistavěna sakristie. Klasicistní fasáda je členěna lizénovým rámem. Uprostřed průčelí je vestavěna čtvercová věž zakončená jehlancovou střechou s jednoramenným ocelovým křížem. Na čelní stěně věže jsou dvě zvuková okna a na bočních stranách je po jednom okně. Kostel má tři zvony. Velký zvon z r. 1922, střední zvon z r. 1836 a malý zvon z r.

Slovensko
    Trenčiansky