Hrady.cz
Mohyla připomínající rytíře Viléma staršího Konecchlumského z Konecchlumí popraveného po porážce stavovského povstání r. 1621 byla vybudována v letech 1902-1907 ve stráni Mlázovického Chlumu nad kostelem v obci Konecchlumí. 100. výročí postavení mohyly připomíná pamětní lípa.
Konecchlumí - mohyla Viléma Konecchlumského
© Jiří Špaček, 08/2009
Graficke pismenko Konecchlumí, ves prvně doložená r. 1226, dostala pojmenování podle polohy na úpatí Mlázovického Chlumu. Dnešní obec má asi 300 obyvatel. Leží při silnici I/35 mezi Jičínem a Hradcem Králové. Nejbližší železniční zastávka Kovač na trati 041 (Hradec Králové-Jičín-Turnov) se nachází 1,5 km jihozápadně. Dominantu obce představuje barokní kostel sv. Petra a Pavla na místě starší gotické stavby. Ve stráni nad ním pod okrajem lesa se nachází mohyla Viléma staršího Konecchlumského z Konecchlumí. Kolem prochází červená turistická značka z hřebene Mlázovického Chlumu.
25.6. 2017

historie

Vysoko ve stráni na konci Mlázovického Chlumu nad obcí Konecchlumí, kousek nad kostelem se nachází památník v podobě lva, který drží u svých nohou královskou korunu. Lev je umístěn na kamenné mohyle ve tvaru komolého jehlanu. Jde o připomínku Viléma staršího Konecchlumského z Konecchlumí a na Spyticích, jednoho ze 27 českých pánů popravených po bitvě na Bílé hoře 21. června 1621 na Staroměstském náměstí. Rod Konecchlumských vlastnil zdejší

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 25.6. 2017

pomník, památník