socha Barunky

Malá Skalice, Skalička
Socha Barunky, později slavné spisovatelky Boženy Němcové, byla v tzv. Jiřinkovém parku umístěna r. 1970. Je dílem sochařky Marie Uchytilové-Kučové a připomíná Barunčinu svatbu 12. září 1837 a tehdy první Jiřinkové slavnosti, na nichž tančila.
Česká Skalice - socha Barunky
© Jiří Špaček, 07/2008
Graficke pismenko Pův. Velká Skalice na levém břehu Úpy, doložená r. 1238, a Malá Skalice neboli Skalička na břehu opačném byly spojeny nejdříve brodem a později mostem. Od jejich správního spojení r. 1490 je užíván společný název Česká Skalice, která byla r. 1575 povýšena na město. Obě části města mívaly vlastní tvrze, v Malé Skalici stojí navíc kostel. Česká Skalice leží při silnici I/33 z Hradce Králové do Náchoda, která donedávna procházela přímo celým městem, ale nyní už je převedena na obchvat. Má také nádraží s rychlíkovou zastávkou na trati 032 z Jaroměře do Trutnova. To však leží na východním okraji města, takže od pozoruhodností Malé Skalice je vzdáleno téměř 2 km. ...
29.6. 2017

historie

Socha sedmnáctileté Barunky byla umístěna r. 1970 do tzv. Jiřinkového parku ve svahu mezi býv. Steidlerovým hostincem, který je nyní upraven na Muzeum Boženy Němcové, a barokní farou z r. 1731, která sloužila pro ubytování kněží ve výslužbě, tzv. fundatistů, a stojí pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Právě v tomto kostele se 12. září 1837 konala svatba Barunky Panklové s Josefem Němcem a v tehdejším Steidlerově hostinci svatební hostina.

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 29.6. 2017

pomník, památník