Hrady.cz
Jednoduchý pomník ze tří pískovcových bloků s pamětní deskou na návsi ve Starém Bydžově připomíná rodnou školu hudebního skladatele a pedagoga Jana Maláta (1843-1915). Pamětní deska byla slavnostně odhalena r. 1933 a pomník odborně restaurován r. 2014.
Starý Bydžov - pomník Janu Malátovi
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Osada Bydžov je prvně doložena již r. 1186, brzy se stala centrem oblasti a dokonce městem. Po založení Nového Bydžova ve výhodnější poloze na Cidlině na počátku 14. století však poklesla zpět na vesnici. Starý Bydžov má dnes asi 400 obyvatel a leží u křižovatky silnic III. třídy Hlušice-Nový Bydžov a Křičov-Stará Skřeněř. Turistické značení tu není. Nejbližší nádraží v Novém Bydžově na trati 040 je vzdáleno asi 3 km jihovýchodně.
V horní části návsi stojí kostel sv. Prokopa románského původu. V jejím protilehlém rohu stávala stará škola. Na jejím místě je dnes malý parčík, v němž je umístěn pomník nejslavnějšímu místnímu rodákovi, hudebníku a pedagogovi Janu Malátovi.
22.6. 2017

historie

Nejslavnější starobydžovský rodák Jan Malát (1843–1915) byl hudební skladatel, pedagog a teoretik, sběratel a upravovatel lidových písní. Narodil se 16. června 1843 v místní škole v rodině učitele Františka Maláta. Když mu bylo deset let, odešel do Německa „na handl“, aby se učil němčině. V letech 1854-1858, po návratu z Německa, navštěvoval reálku v Novém Bydžově. Stal se také prvním sopranistou při tamním děkanském chrámu a zpíval i o

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek, zejména wikipedie), 24.6. 2017

pomník, památník