Den boje za svobodu a demokracii
Gotická tvrz v Tryskovicích je poprvé doložena r. 1410. Avšak r. 1512 se ves, která se rozkládala patrně západně od Třeboradic, i zdejší tvrz uvádějí jako pusté a nebyly již obnoveny. Od r. 1558 již nejsou nikde zmiňovány a není známa ani jejich přesná poloha.
Zaniklé Tryskovice
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Zaniklá ves Tryskovice s gotickou tvrzí měla stát bez bližšího upřesnění západně od Třeboradic. Ty jsou dnes součástí městské části Praha-Čakovice, ale mají vlastní katastrální území. Třeboradice i Čakovice jsou snadno dostupné autobusy městské dopravy, nejsnadněji od konečné stanice metra C Letňany. Při západním okraji Třeboradic byla vybudována mohutná stavba teplárny, která původně sloužila k výrobě tepla pro sídliště na severním okraji Prahy. Nyní však slouží jen k přihřívání vody vedené tepelným napáječem z Elektrárny Mělník v Horních Počaplech. Její dominantou je 155 m vysoký teplárenský komín, který patří k nejvyšším svého druhu u nás. ...
21.6. 2017

historie

Nejstarší zpráva o zaniklé vsi Tryskovicích, která ležela západně od Třeboradic, pochází z r. 1167. Předmětná listina je sice padělkem, který ale také vznikl již koncem 12. století. Spolehlivě je tedy doložena existence vsi již v této době. Tryskovice byly církevním zbožím, tehdy v majetku premonstrátského kláštera v Litomyšli, od r. 1287 pražské kapituly a od r. 1335 strahovského kláštera. V té době byla zřejmě u hospodářského dvora zbudována

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII, Svoboda 1988), 21.6. 2017

zaniklý
    Praha 9-Třeboradice