Hrady.cz
Hradisko s rozlohou 6,45 ha chráněné mohutným valem pravděpodobně vybudoval lid lužické kultury v mladší době bronzové či době halštatské. V období 9.-10. stol. jej využili i Slované. V listině z r. 1553 se uvádí, že osada měla v r. 1406 opevnění podobné hradu.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Hradiska byla předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedno takové výšinné hradiště se nacházelo na pravém břehu řeky Nitrica na ostrožně nad obcí příznačně nazývané Hradiště. Lokalita se nachází v nadmořské výšce asi 210 m, jeho nejvyšší bod je ve výšce 260 m. Hradisko má nerovný sedlový povrch, který se táhne východo-západním směrem. Největší plocha areálu slouží jako orná půda. Část plochy se využívá pro pastvu dobytka a menší část zabírá kostel se starým hřbitovem. Z jihu a východu je ostrožna narušena těžbou kamene. Na hradisko se dá dostat pěšky po chodníku se ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.hradiska.sk a další, 1.4. 2018

historie

Hradisko obývané již v pravěku, ze tří stran přirozeně chráněno strmým svahem, mělo obrannou funkci. Jediná přístupná část byla opevněna mohutným hliněným valem, jehož zbytky se zachovaly dodnes. Hradisko vybudoval s největší pravděpodobností lid lužické kultury v mladší době bronzové či době halštatské. Později, v období 9.-10. století jej využili i Slované. Povrch hradiště je rozdělen na dvě části s celkovou rozlohou 6,45 ha. Akropole

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.hradiska.sk, http://www.obec-hradiste.sk a další, 25.10. 2017

hradiště