Hrady.cz
Husův sbor, modlitebna Církve československé husitské, byl v Novém Bydžově postaven r. 1926 podle plánů arch. J. Hurycha. Jde o pětitraktovou budovu s centrální hranolovou věží, v níž je umístěn vchod. Objekt stále slouží původnímu účelu.
N. Bydžov - Husův sbor
© Jiří Špaček, 06/2017
Graficke pismenko Město Nový Bydžov bylo založeno jako královské na přelomu 13. a 14. stol. za Václava II. Vzniklo u řeky Cidliny a nahradilo starší osadu Bydžov, nyní Starý Bydžov, jejíž poloha asi 3 km dále na severozápad se ukázala jako nevýhodná. Dnes má město asi 7000 obyvatel a leží na křižovatce silnic II/324 od Městce Králové do Pardubic a II/327 od Chlumce nad Cidlinou k Ostroměři. Má také nádraží na železniční trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Trutnova.
Husův sbor se nachází v ulici Dr. M. Tyrše v prostoru mezi Masarykovým náměstím a železniční tratí.
14.6. 2017

historie

Na počátku r. 1920 byla založena nová církev – Církev československá, která od r. 1971 nese ještě přídomek „husitská“. Pro příslušníky této církve v Novém Bydžově byl vybudován Husův sbor v r. 1926, a to podle projektu arch. J. Hurycha. Jeho budova se skládá z pěti traktů. Prostřední má podobu hranolové věže o výšce pěti pater. V ní se nachází vchod, nad nímž je umístěn znak církve, kalich s křížem. Po obou stranách střední části stojí

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 14.6. 2017

Hradec Králové  (HK)