hrad Říčany

Říčky, Hradisko
Reliéfní zbytky hrádku z poloviny 13. století, jednoho z nejstarších sídel nižší šlechty.
Graficke pismenko Dnes už částečně setřelé, ale stále dobře patrné reliéfní zbytky hrádku leží na kopci Hradisko, asi 1.5 km severozápadně od obce Říčany, nad soutokem neznámého a Říčanského potoka. Hrádek patří k početné skupině téměř zapomenutých středověkých sídel, situovaných ve větší vzdálenosti od dnešní zástavby a mimo používané cesty a tudíž veřejnosti téměř neznámých. Přitom jde o zajímavé místo, podle výzkumů osídlené už v první polovině 13.století a jde tedy o jednou z nejstarších sídel nižší šlechty. Zajímavé může být i z toho pohledu, že případný celoplošný výzkum by odkryl situaci šlechtického sídla v ranné podobě, protože život na ...

historie

Sonda na hrádku provedená J. Ungerem potvrdila díky nálezům život na něm v polovině 13. století. Písemné prameny uvádějí bratry Karla, Ludslava a Beneše z Říčan, kteří se po něm píší v letech 1237-1250, poté se žádná jména spojená s hrádkem již neuvádějí.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 4.6. 2004

Brno-venkov  (BO)