kostol Všetkých svätých, Brodzany
Kostel v Brodzanech se vzpomíná již v r. 1332. V 1. polovině 18. století byl starší gotický kostel přestavěn v raně barokním slohu. V r. 1753 byla zvýšena kostelní věž. V letech 1789-1790 došlo ke klasicistním úpravám fasády.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Brodzany se nachází na Slovensku v okrese Partizánske v Trenčínském kraji. Nejvýznamnější stavbou Brodzan je bezesporu renesanční kaštel (zámek) obklopený zahradou. V jeho blízkosti stojí kostel Všech svatých, od něhož vychází modře značená turistická cesta. Jižně od obce, na okraji chráněné krajinné oblasti Ponitří, na vrchu nad obcí, se v lese ukrývá letohrádek Babylon.

historie

První známá písemná zmínka o vsi, tehdy zvané Brogen či Borogen, pochází z roku 1293. V té době patřila rodu Brodzanských (slovensky Brodziankovcov). V roce 1332 se vzpomíná kostel a v roce 1377 i kúria (šlechtické sídlo). Současný raně barokní jednolodní kostel Všech svatých vznikl v první polovině 18. století na místě staršího gotického chrámu. V roce 1753 byla zvýšena kostelní věž. Dne 1. listopadu 1791 byl znovu vysvěcen. V letech 1789-1790

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.turistika.cz/, http://krizom-krazom.eu, http://brodzany.sk, a další, 11.8. 2017

popis

Římskokatolický filiální kostel Všech svatých v Brodzanech je raně barokní jednolodní stavba s půlkruhovým závěrem. K lodi jsou přistavěny dvě boční kaple a nad průčelím stojí věž. V interiéru se dodnes zachovaly cenné barokní malby. Před kostelem je malá jeskynní kaplička s andělem, v níž je umístěna soška Panny Marie, Ježíše a obrázek Panny Marie. Před vchodem do kostela stojí dřevěný misijní kříž.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://krizom-krazom.eu, a další, 5.10. 2017

Slovensko