Hrady.cz
Barokní zámek z první pol. 18. století. Jedná se o prostou obdélníkovou stavbu, zvýrazněnou pouze balkónem v průčelí. Doplňkem zámku je v parku umístěná kaple sv. Anny, přestavěná v l. 1705 - 1707 J. Santinim. Po r.1945 se zámek stal majetkem státu.
Zámek se vstupní brnou
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Panenské Břežany leží 14 km severně od Prahy. Dostupné jsou autobusem, autem pak po staré teplické silnici a za obcí Klíčany odbočit na Panenské Břežany. Dálnici D8 nelze využít, v blízkosti není žádný dálniční výjezd.
V okolí lze v obci Dolínek, rodišti básníka Vítěslava Hálka zhlédnout jeho pomník a jeho rodný domek, v další obci, Odolena Vodě, navštívit barokní kostel z r. 1738.
6.1. 2006

Nepřístupnost
    Zámek i přilehlý areal s kostelem je pro rekonstrukci uzavřen.
    Jan Pospisil , 19.3. 2016

historie

Ves Břežany, později Panenské, byly po celou dobu, s vyjímkou krátkého období v době husitských válek, v majetku kláštera benediktinek u sv. Jiří na Pražském hradě, až do jeho zrušení za Josefa II. První písemně ověřená zpráva o tvrzi v Panenských Břežanech pochází z r. 1441. Dnešní barokní zámek vznikl v první pol. 18. století, přesné datum však není známo. Jedná se o prostou obdélníkovou stavbu, zvýrazněnou pouze balkónem v průčelí.

6.1. 2006
    Barokní zámek z přelomu 17. a 18. století. Jedná se o prostou obdélníkovou stavbu, zvýrazněnou pouze balkónem v průčelí. Doplňkem zámku je v parku umístěná kaple sv. Anny, přestavěná v l. 1705 - 1707 J. Santinim. Po r.1945 se zámek stal majetkem státu.
    Nejstarší písemné zmínky o Panenských Břežanech pochází ze 13. století. Ves Břežany, později Panenské, byla po celou dobu, s výjimkou husitských válek, v majetku ženského benediktinského kláštera u sv. Jiří na Pražském Hradě až do jeho zrušení za Josefa II. Benediktinky zde na přelomu 17. a 18. století vybudovaly tzv. horní barokní zámek Během let 1705-1707 nechala abatyše svatojiřského kláštera, Františka Helena Pieroni de Galliano, vybudovat

Petronila, 7.6. 2017

Prsten svaté Kláry
    Penenskobřežanský zámeček s přilehlou kaplí býval od nepaměti majetkem řeholnického řádu panen klarisek na Starém Městě pražském. Po nich nese pojmenování i ves Panenské Břežany. Když se za vlády císaře Josefa II. začaly v Čechách rušit kostely a kláštery, zavládl i mezi řeholnicemi v Panenských Břežanech neklid a nejistota. Denně usínaly klarisky s obavami, co přinese zítřek. Jednoho jarního jitra roku 1782 sešly se sestry jako obyčejně na

Praha-východ  (PH)
    Panenské Břežany