Hrady.cz
Kostel sv. Šimona a Judy vznikl zásadní barokní přestavbou gotické stavby v letech 1698-1700 Filipem Spannbruckerem ve službách Schliků. Upravován v letech 1776 a 1826. Zařízení novorenesanční, varhany z r. 1892. Od r. 2004 kostel v majetku obce a postupně restaurován.
Chyjice - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Obec Chyjice je prvně připomínána r. 1323 jako sídlo Hanušovo a Žibřichovo. V r. 1369 je doložena v majetku Oldřicha ze Semína a počátkem 15. stol. ji vlastnil Markvart, zvaný Chyjíček, po němž nese dodnes pojmenování. Je schoulena v údolí horního toku říčky Mrliny, takže je značně protáhlá (2,5 km) a nemá přirozenou náves. Nyní má jen asi 170 obyvatel a prochází jí vedlejší silnice spojující Jičíněves na silnici I/32 a Střevač na silnici II/501. Nejbližší železniční zastávka Jičíněves je vzdálena asi 4 km. Obcí neprochází žádná turisticky značená trasa.
Kostel sv. Šimona a Judy stojí v dominantní poloze nad levým břehem Mrliny nad okrajem zástavby.
4.6. 2017

historie

Farní kostel sv. Šimona a Judy je prvně připomínán jako gotická stavba v r. 1369, podle jiných pramenů r. 1384, tedy v době, kdy Chyjice byly ještě samostatným statkem. Tím byly do r. 1546, kdy byly připojeny ke Střevači a společně s ní pak r. 1584 k velišskému panství. To získal r. 1606 Jindřich Matyáš z Thurnu, jeden z velitelů stavovských vojsk v bitvě na Bílé hoře r. 1620, v r. 1622 jeho majetek získal Albrecht z Valdštejna. Od r. 1635 až do

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a informační tabule), 4.6. 2017

Jičín  (JC)