Hrady.cz
Kostel gotického původu z 13. nebo 14. stol., přestavován renesančně i barokně, upravován dále v letech 1805-1807 a 1887. Prostá stavba bez věže se zařízením převážně ve stylu lidového baroka z doby kolem r. 1700. Oltářní obraz kopií obrazu z kostela ve Slatinách.
Kostelec - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Kostelec je nejmenší samostatná obec z 24 Kostelců v Čechách a je nejmenší samostatnou obcí Královéhradeckého kraje. Má totiž jen kolem 35 obyvatel. Nazývá se prostě Kostelec, ale leží na katastrálním území Kostelec u Jičíněvsi. Nachází se na návrší asi 1 km západně od silnice I/32. Při této silnici se nachází také nejbližší železniční zastávka Jičíněves na trati 061 z Nymburka do Jičína. Obcí neprochází žádná turisticky značená trasa. Vznik vsi se všude datuje do roku 1320, což je první zmínka o kostelu, ale již předtím existuje zmínka z roku 1318 o Bohuslavu z Kostelce. Ves je pravděpodobně ještě starší, poněvadž je znám záznam z roku ...
1.6. 2017

historie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie gotického původu z 13. nebo počátku 14. století stojí na nejvyšším bodě návrší uprostřed funkčního hřbitova. Písemně je doložen r. 1320, podle jiných pramenů r. 1355. Nynější stavba vznikla renesanční přestavbou po polovině 16. století a barokní úpravou v polovině 18. století. Kostel byl obnovován v letech 1805-1807 a 1887. Protože stavba nemá věž, pouze sanktusník na hřebenu střechy, byla zvonice budována vždy

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a web obce), 1.6. 2017

Jičín  (JC)