Hrady.cz
Barokní kostel sv. Mikuláše postaven v letech 1730-1731 na místě zbořené gotické dřevěné stavby podle plánů Fr. Max. Kaňky. Má pravoúhlý presbytář a věž v záp. průčelí. Hlavní oltář pochází z r. 1736, oltářní obraz namaloval F. D. Barbieri. Boční oltář z r. 1751, empírové varhany z r. 1806.
Žerčice - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Ves Žerčice patří k nejstarším ve středních Čechách. Jako osada pražských biskupů jsou připomínány již r. 1070. Od r. 1621 byly součástí dobrovického panství. Dnes je to obec, která má asi 400 obyvatel a leží mimo železniční síť na vedlejší silnici asi 5 km východně od města Dobrovice. Neprocházejí tudy žádné značené turistické trasy.
31.5. 2017

historie

Dominantou obce Žerčice je kostel sv. Mikuláše, který se jako farní připomíná již v r. 1384, tehdy ještě dřevěný. Jeho nynější barokní podobu vytvořil v letech 1730-1731 dobrovický primátor Jiřík Sovenský na náklady paní Eleonory z Valdštejna. Stavba byla provedena v kameni podle plánů Františka Maxmiliána Kaňky a Františka Ignáce Prée. Vysvěcena byla 25. listopadu 1731. Kostel je obdélný s pravoúhlým presbytářem. Má dva poloválcové rizality v

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 31.5. 2017

Mladá Boleslav  (MB)
    Žerčice
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Žerčice

města Žerčice.
    HistorieJako Žerčiněves se obec připomíná už v 11. století. Na městečko Žerčice byla povýšena 28. září 1511 králem Vladislavem II. na žádost Jana Bryknara z Brukštejna. Zároveň dostaly Žerčice i znak.