Hrady.cz
Rozložitá dřevěná zvonice z 80. let 19. stol. v severní zdi hřbitova nahradila starobylou zvonici, která stávala východně před hřbitovem a byla patrová. Na jejím místě stojí nyní stoletá lípa.
Kostelec - dřevěná zvonice
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Kostelec je nejmenší samostatná obec z 24 Kostelců v Čechách a je nejmenší samostatnou obcí Královéhradeckého kraje. Má totiž jen kolem 35 obyvatel. Nazývá se prostě Kostelec, ale leží na katastrálním území Kostelec u Jičíněvsi. Nachází se na návrší asi 1 km západně od silnice I/32. Její vznik se všude datuje do roku 1320, což je první zmínka o kostelu, ale již předtím existuje zmínka z roku 1318 o Bohuslavu z Kostelce. Ves je pravděpodobně ještě starší, poněvadž je znám záznam z roku 1306, kde je zmiňován vladycký rod na tvrzi v Kostelci. Ani údaje o kostelu nejsou tak jednoznačné, poněvadž podle posledního průzkumu kostela, který ...
1.6. 2017

historie

Dnešní poměrně rozložitá hranolová dřevěná zvonice s vloženou vzpěradlovou konstrukcí a jehlancovou střechou byla vybudována v 80. letech 19. stol. při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kostelci a je vestavěna do severní hřbitovní zdi, která kostel obklopuje. V úrovni zvonů jsou v bednění dvojice velkých obdélných zvukových otvorů. Tato stavba nahradila starobylou zvonici, která stávala východně od kostela mimo ohrazení hřbitova zhruba v místě,

Jiří Špaček (zdroj K.Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1995 a web obce), 1.6. 2017

Jičín  (JC)