hrad Drahotuše

Drahotuš, Drahotuch
Nevýrazné zříceniny hradu založeného Bohušem z Drahotuš v 13. století. Po roce 1476 připadl hrad Pernštejnům, ztratil sídelní funkci a zpustl.
Zbytky paláce
Graficke pismenko Hrad se skrývá v lesích na hřebeni okraje Oderských vrchů nad obcí Podhoří. Pod hradem na přístupové cestě se dochoval unikátní kamenný most přes potok. Z hradu se dochovaly valy, příkopy, zbytky zdiva, zachovalé přízemí paláce, patrně výbuchem rozervané kusy zdiva věže, zbytky příkopů vnějších opevnění na přístupové straně hradu.
28.5. 2002

historie

Hrad založil Bohuše z Drahotuš. Je zmiňován roku 1278. V 15. stol. hrad drželi násilně Boček Puklice z Pozořic, Vok ze Sovince a Jan Zub z Moravan. V té době byl silně opevněn. Po roce 1476 připadl hrad Pernštejnům. Ztratil sídelní funkci a zpustl.
    28.5. 2002
    Stručná historie.
    Drahotuš – hrad 6 km od Lipníka nad Bečvou. Hrad založil Bohuš z Drahotuš někdy před rokem 1269. Páni z Drahotuš patřili do rodů pánů z Čeblovic. Páni z Drahotuš drželi hrad do roku 1371, potom se přestěhovali na opavsko, kde se vyskytovali ještě delší dobu. Drahotuš od nich získal markrabě Jan Jindřich a poté jeho syn Jošt.Ten panství a hrad určil jako léno Ctiborovi z Cimburka. Ctibor se svým bratrem Janem Tovačovským z Cimburka byl

Hibou,Hrady,zámky a tvrze na Severní Moravě., 6.7. 2004
    Krátka historie hradu
    Hrad byl vystavěn ve 2. polovině 13. století, na dlouhém klesajícím hřebeni nad vsí Podhoří, nové opevněn a přestavěn v první polovině 15. století, brzy na to však připojen k hranickému panství a opuštěn. Dochovalo se z něj přízemí obdélného paláce, zbytky věžovité brány, hospodářských stavení a hradebních zdí a velké kusy zdiva mohutné válcovité věže, rozmetané výbuchem. Od stoupajícího hřebene je hrad oddělen hlubokým ve skále vylámaným

Velká cestovní kniha (Soukup a David, Marco polo),lj, 3.3. 2007

pověsti

Zříceniny hradu se nacházejí nedaleko hradu Helfštýn. K místu se váže pověst, že z Drahotuše stříleli na Helfštýn.
    28.5. 2002
    Celý hrad kdysi zakleli i s jeho hradním pánem a jeho deseti syny. Jejich přízraky pak bloudily ve zdech zříceného hradu a nenacházely svůj klid. Nakonec je vysvobodil neohrožený mladík. Také se vypráví, že se zde jednu dobu objevoval ohnivý drak.
    Jura,lidová slovesnost, 23.6. 2011
    Zakletý hrad
    Před dávnými časy se jeden zemanský synek ze Záhoří vydal do světa, aby si vysloužil rytířské ostruhy. Se svým sluhou jel přes hory a doly, až dojeli k řece Bečvě. Když ji k večeru přebrodili, strhla se veliká bouře. Diviš nevěděl, kam by se schovali. V tom sluha spatřil v dálce světlo: "Podívej se, pane! Támhle svítí. Pojeďme tam! Snad nám dají nocleh." A vydali se oba k půlnočním horám za světlem. Dlouho jeli v bouři a nepohodě a nepotkali

Střípky z historie Helfštýna, Jiří Rosmus, 23.6. 2011

Přerov  (PR)