Hrady.cz
Filiální kostel sv. Františka z Assisi (Serafínského) je gotická stavba z konce 13. stol. Upravován barokně v letech 1694-1695. Vnitřní zařízení převážně barokní z poloviny 18. stol., obraz na hlavním oltáři z r. 1868. Nyní kostel nevyužíván pro pravidelné bohoslužby.
Staré Místo - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Obec Staré Místo leží 4 km jižně od dnešního města Jičín. Na místě Starého Místa město Jičín původně stálo. Kdysi totiž bývaly Jičíny dva: První (to jest dnešní Staré Místo), o kterém se písemnosti zmiňují již roku 1297, kdy zemřela manželka krále Václava II. Guta (Jitka), které patřilo panství v tomto kraji, a druhý na místě dnešního města Jičína, ten je údajně o něco mladší.
Obec Staré Místo má dnes něco přes 300 obyvatel a leží na frekventované silnici I/32 od dálnice D11 u Poděbrad do Jičína. Obec má také železniční zastávku na trati 061 z Nymburka, která však leží asi 1 km východně od obce. Neprochází tudy žádná značená turistická trasa.
Kostel sv. Františka z Assisi neboli Serafínského leží přímo při hlavní silnici.
30.5. 2017

historie

Kostel sv. Františka z Assisi čili Serafínského je raně gotického původu z konce 13. stol. Původně však byl zasvěcen sv. Janu Křtiteli a vybudován patrně na místě ještě starší svatyně, z níž byly kolem kostela nalezeny kvádry. Kostel byl barokně opravován v letech 1694-1695, zejména horní patro věže. Nyní je to jednolodní obdélná stavba se čtvercovým presbytářem, se čtvercovou sakristií po severní straně a hranolovou věží při západním průčelí.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a různé webové stránky), 30.5. 2017

Jičín  (JC)