Hrady.cz
Pozdně barokní kaple sv. Jana Nep. z r. 1767 je dílem arch. Anselma Luraga. Po celkové rekonstrukci v letech 2001-2004 nově vysvěcená kaple přešla do majetku obce. Opraveny byly i varhany z r. 1889. Nyní využívána ke kulturním a společenským účelům, církevně jen o květnových poutích.
Bukvice - kaple
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko První písemná zmínka o Bukvici pochází z roku 1327. Historie obce souvisí s nedalekým hradem Veliš. Hlavní obživu obyvatel představovalo vždy zemědělství a sadařství. Nyní žije v Bukvici asi 120 obyvatel. V letech 2000–2011 byly v obci vybudovány inženýrské sítě. Dne 5. dubna 2007 obdržela obec Bukvice z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dekret o udělení znaku a vlajky.
V roce 2001 byla započata celková rekonstrukce barokní kaple sv. Jana Nepomuckého, která stojí na návsi. Po slavnostním novém vysvěcení r. 2004 přešla do majetku obce.
Obcí prochází silnice II/501 spojující Staré Místo s Libání, nemá však železniční spojení ani tudy neprocházejí turisticky značené stezky.
28.5. 2017

historie

Na bukvické návsi se nachází velká pozdně barokní kaple sv. Jana Nepomuckého z roku 1767, která je od roku 2004 v majetku obce. Byla postavena v roce 1767. Je pravděpodobně druhým dílem významného architekta Anselma Martina Luraga na panství rodu Schliků na Jičínsku a patří k projevům pozdního baroka. Nové varhany, které nahradily varhanní pozitiv z poloviny 19. stol., byly pořízeny v roce 1889. Postavil je Josef Kobrle (1851-1919), varhanář z

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 28.5. 2017

Jičín  (JC)