Hrady.cz
Dnes nepřístupný zámek Jáchyma ze Šternberka postaven1790-1808. 2 menší budovy byly později spojeny v empírový celek. Jáchym s bratrem Kašparem (zakladatelem Národního muzea) konali pokusy na polích u zámku, a tak zde roste planě exotická vegetace.
Celkový pohled na zámek

Infotabule

Graficke pismenko První zmínka o zdejším hradu je z roku 1389, kdy náležel Jindřichovi ze Šternberka. Počátkem XV. století je v držení Něpra Duce z Vavřin (zaniklá tvrz mezi Březinou a Stupnem). V XVII. století Březina v zástavním držení Jana z Klenové. Roku 1661 je hrad již pustý. Na troskách hradu je zřízena vyhlídka. Nedaleko hradní zříceniny zbudován pro Jáchyma ze Šternberka zámek (1790-1808). Původně to byly dvě menší budovy později spojené středním článkem v empírový celek. Jáchym i jeho nratr Kapšar ze Šternberka, zakladatem národního muzea, se na zámku zabývali přírodními vědami na pokusných polích u zámku. Dodnes roste planě exotická ...
Infotabule ze zámku (Trouble), 9.9. 2005

historie

Zámek v Březině postavil počátkem 19. století neznámý stavitel pro Jáchyma ze Šternberka, který zdědil radnické panství s Březinou a několika vesnicemi r. 1790 po své matce Anně Josefě, rozené Krakovské z Kolovrat. Jáchym ze Šternberka (1755 - 1808) se od dětství zabýval geometrií, chemií a hudnou. Opustil vojensku službu a žil od r. 1784 na radnickém panství. V r. 1790 podnikl let balónem a pak až do své smrti procestoval většinu Evropy.

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy (doplněno redakcí hrady.cz), 22.1. 2003