Hrady.cz
Barokní sousoší svatého Benedikta na návsi, dílo sochaře Karla Josefa Hiernleho z roku 1745; návrh podstavce pochází od K. I. Dientzenhofera.
Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice
Graficke pismenko Hrdly jsou vesnice v okrese Litoměřice v Ústeckém kraji, jedna ze dvou místních částí města Bohušovice nad Ohří. Ves se rozkládá v rovinaté krajině nadmořské výšky 156 m po pravé straně řeky Ohře, zhruba 2 km vjv. od Bohušovic a 6 km jv. od Litoměřic.
20.5. 2017

historie

Hrdly jsou jedním z nejstarších písemně doložených obcí v republice. První písemná zmínka pochází z roku 993, kdy je zmiňována ve výčtu vsí, kterými kníže Boleslav II. obdaroval právě zakládaný Břevnovský klášter. Nachází se zde barokní zámek, pocházející z roku 1747, jehož architektem byl Kilián Ignác Dientzenhofer, který stojí na místě staršího zámečku ze 16. století. Jeho součástí je i hospodářský dvůr a park. Po požáru v roce 1824 byl

popis

Karel Josef Hiernle; také Carl Joseph Hiernle (asi 1693 Praha – 7. února 1748 Praha) byl český sochař a řezbář vrcholného baroka až rokoka, pokračovatel jihoněmecké sochařské rodiny a zakladatel její české větve. Kilián Ignác Dientzenhofer (1. září 1689 Praha – 12. prosince 1751 Praha) byl český architekt a stavitel německého původu, představitel vrcholného baroka, pátý syn stavitele Kryštofa Dientzenhofera.

socha, monument
     Litoměřice  (LT)