kostel sv. Michaela archanděla

kościół św. Michała Archanioła, Mieroszów
Jednolodní kostel byl postaven někdy v 1. polovině 15. století zřejmě na místě starší gotické stavby. V letech 1600-1601 byl upraven renesančně a v letech 1714-1717 barokně. Zachován oltář z r. 1601 a křtitelnice z r. 1647.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Město Mieroszów (Mirošov) leží v jihovýchodním Polsku v Dolnoslezském vojvodství asi 15 km od okresního města Wałbrzych u hranice s Českou republikou, od níž je vzdáleno jen asi 2 km. Nejvýznamnější památkou města je jednolodní farní kostel sv. Michaela archanděla, který je přístupný v době konání bohoslužeb. Na holém úbočí kopce Kościelna Góra, těsně nad městem, se nachází nová dřevěná rozhledna, z níž je krásný výhled na Mieroszów a jeho okolí. Zbytek kopce pokrývá městský park.

historie

Počátky města, původně nazývaného Friedland (od r. 1947 Mieroszów), sahají až do období kolonizace této oblasti počátkem 13. století a jsou spojovány s činností benediktinského kláštera v Broumově. První skromné zmínky pocházejí z poloviny 14. století. V té době zde měl stát i kostel. Původní osada s kostelem a hradem byla zřejmě zcela zničena během husitského tažení v roce 1427. Následně byl kostel opět postaven a do konce 15. století byl znovu

Luděk Vláčil - zdroj: https://dolny-slask.org.pl, https://pl.wikipedia.org, a další, 29.9. 2017

Polsko