zámek Struga

Adelsbach, Pałac Czetritzów
Opevněný renesanční zámek nechal kolem r. 1565 vybudovat Abraham von Czettritz (Četryc) na místě starší tvrze, kterou postavili Schaffgotschové ve 14. stol. Později barokně přestavěn. Od r. 2002 je v soukromém vlastnictví a probíhá rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Nejzajímavější stavbou polské vesnice Struga (dříve Adelsbach) je zámek Četryců (palac Czettritzów). V zámku se konají různé kulturní akce a vedlejší renesanční budova slouží jako hotel. Nedaleko vesnice se nachází rozlehlá zřícenina hradu Cisy (zamek Cisy). V okolí stojí za návštěvu veřejnosti zpřístupněný monumentální zámek Książ a romantická zřícenina Stary Książ.

historie

První zmínka o vsi Adelungesbach (Struga) pochází z roku 1290, kdy se vzpomíná v souvislosti s výstavbou nedalekého hradu Cisy. Ve 14. století měli Schaffgotschové (Schoff) v Adelsbachu věžovou tvrz obklopenou vodním příkopem, jejíž pozůstatky se mají nacházet ve východním křídle zámku. Později byla tvrz rozšířena. V roce 1392, po smrti Anežky, připadl na čas Adelsbach a celé svídnicko-javorské knížectví České koruně. Počátkem 15. století

Luděk Vláčil - zdroj: http://palacstruga.pl, http://www.polskiezabytki.pl. a další, 13.5. 2017

popis

Zámek je třípodlažní budova postavená na obdélníkovém půdorysu s boční přístavbou uzavírající vnitřní nádvoří, které bylo původně arkádové. Převážně barokní objekt s renesančními prvky a klasicistní vnitřní výzdobou je krytý mansardovou střechou, nad kterou vystupuje pětipodlažní věž s osmibokou střechou. Budova je postavena z cihel a kamene. Na fasádě se zachovaly některé renesanční prvky jako například ostění oken. V přední části je portál s

Luděk Vláčil - zdroj: http://palacstruga.pl, http://www.polskiezabytki.pl, https://pl.wikipedia.org/wiki a další, 2.1. 2018

tvrz přestavěná na zámek
    Polsko