kostel Narození Nejsvětější Panny Marie

kościół Narodzenie Najświętszej Maryi Panny, Grzmiąca
Dřevěný kostel byl postaven pravděpodobně kolem r. 1588. V r. 1649 jej opravili a přistavěli věž. V letech 1968-1970 byl chrám znovu opraven. Další rekonstrukce proběhla v letech 1991-1992 a v roce 2002.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Obec Grzmiąca se nachází v Polsku v Dolnoslezském vojvodství nedaleko česko-polské hranice. Nejzajímavější památkou obce je dřevěný kostel Narození Nejsvětější Panny Marie. Celý komplex je mimořádně malebný i díky své poloze na svahu kopce. Před kostelem je menší parkoviště, které se dá využít i jako výchozí bod k cestě na zříceninu hradu Rogowiec, k němuž se dostanete po žluté turistické cestě. Zajímavých míst a vyhlídek je v okolních horách více.

historie

Kostel Narození Panny Marie v obci Grzmiąca byl pravděpodobně postaven kolem roku 1588. V té době byla většina místního obyvatelstva luterány. Po skončení třicetileté války, při následné rekatolizaci, kostel získali katolíci, kteří ho v roce 1649 opravili a přistavěli věž. V té době patřil k farnosti v Mieroszowě a později k Wałbrzychu. Během následujících století byl chrám mnohokrát modernizován a opravován. Kostel byl postaven celý ze dřeva,

Luděk Vláčil - zdroj: https://dolny-slask.org.pl, informační cedule v místě a další, 27.2. 2018

Polsko