Tančící dům

Ginger a Fred
Experimentální stavba na novoměstském nábřeží z let 1992-1996. Podle dvou věží, betonové a prohnuté skleněné, připomínající taneční pár, nazývána Ginger a Fred nebo Tančící dům. Projektovali Vlado Milunić a Frank O. Gehry. Stavba vyhledávána především zahraničními turisty.
Tančící dům
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Tzv. Tančící dům, vyhledávaná atrakce mezi zahraničními turisty, stojí na novoměstském předmostí Jiráskova mostu na nároží Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí. Jiráskovo náměstí je také název nejbližší tramvajové zastávky.
26.5. 2017

historie

Málokterá z novodobých staveb v Praze vzbudila tolik emocí a rozporuplných reakcí jako rohová budova Jiráskova náměstí, metaforicky nazývaná Tančící dům. V místech, kde v letech 1992-1996 vyrostla budova Tančícího domu, stával dům, který byl zničen při mylném americkém leteckém náletu na Prahu 14. února 1945. O 50 let později byl položen základní kámen ke stavbě, která dostala jedno z ocenění v kategorii designu v anketě amerického časopisu Time

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 26.5. 2017