Den boje za svobodu a demokracii
Zámek zbudovaný po r. 1676 za správy benediktinů z kruhové vodní tvrze z konce 13. stol. Dnešní klasicistní vzhled z poč. 19. stol. Správa státního statku vedla k devastaci, napravené v letech 1988-1994 důkladnou rekonstrukcí.
Chodovská tvrz v Praze
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Chodovská vodní tvrz vznikla pravděpodobně ve 13. století, později byla klasicistně přestavěna. V současné době funguje jako kulturní dům. Pořádají se zde koncerty převážně vážné hudby, součástí tvrze je galerie. Návštěvní hodiny jsou každý den kromě pondělí od 13.00 do 19.00
26.5. 2004

turistické

Velmi vzácná stavba vodní tvrze s centrální kruhovou dispozicí a vnitřním nádvořím na jih od historického centra hlavního města dříve střežila cestu, která na Prahu přes ves Chodov vedla. Kruhová hradba (dodnes zachovalá v obvodové zdi přízemí) byla zpevněna dvojicí věží, z vnitřní strany k ní přiléhaly obytné budovy. Uzavírala tak objekt o více než 30 metrech v průměru chráněný nejen příkopem šířky 10 m a hloubky 4,5 m, ale též soustavou

historie

Stavitel ani první majitel tvrze není znám, vznik se odhaduje na konec 13. století. Prvním známým majitelem je až zderazský konvent křižovníků. Zásadní změna proběhla za správy kláštera benediktinů od sv. Mikuláše na Starém Městě, kteří ji získali r. 1676, aby ji přestavěli v barokní zámeček. Stržení severní věže a současné klasicistní úpravy proběhly na samém počátku 19. stol. V druhé polovině minulého stol. objekt využíval Státní statek Praha

Praha 4-Chodov
    Další tvrze