Státní hřebčín

Stado Ogierów, Książ
Stáje založili v 18. století Hochbergové. Současný areál pochází z 90. let 19. století. Od r. 1935 byl hřebčín pod správou pruských úřadů a v r. 1941 jej zkonfiskovala Německá říše. Po skončení II. světové války začala obnova chovu.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Rozlehlý hospodářský areál se stájemi založili v 18. století poblíž svého velkolepého sídla, zámku Fürstensteinu (od r. 1948 Książ), Hochbergové. Rod se časem stal jedním z nejvlivnějších a nejbohatších v celém Prusku. V polovině 19. století navíc získali knížecí titul a díky sňatku Jana Jindřicha VI. s Annou Anhalt-Pless se rod Hochbergů stal vlastníkem rozsáhlého majetku Plštinského knížectví. Od té doby se titulovali knížata Hochberg von Pless. Současné budovy stájí byly postaveny v 90. letech 19. století. Vzniklá stavba s hrázděnými fasádami obepíná čtvercovou nádvorní jízdárnu a vytváří dojem opevněného hradu. Jeho součástí je ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://dolny-slask.org.pl a další, 27.1. 2018

Polsko