Den boje za svobodu a demokracii
Klasicistní výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého z 2. poloviny 18. stol. tvořila původně dominantu čimické návsi. Po přestavbě se nachází u zásobovacího vjezdu obchodního centra Draháň v blízkosti někdejšího tvrziště.
Čimice - kaple
© Jiří Špaček, 03/2017
Graficke pismenko Malá zemědělská ves Čimice je prvně zmiňována r. 1334. V r. 1960 byla připojena k Praze a nyní je součásti městské části Praha 8. Leží na planině nad pravým břehem Vltavy na severním okraji hlavního města. Zemědělská činnost tu zanikla a v letech 1972-1980 vzniklo na jejím území nepříliš velké panelové sídliště, takže Čimice dnes mají kolem 8 000 obyvatel. Dopravně jsou dostupné městskými autobusy, nejlépe od stanice metra Kobylisy na trase C.
Kaple sv. Jana Nepomuckého je prakticky jedinou zachovanou památkou na území Čimic. Nachází se poblíž zásobovacího vjezdu do nákupního centra Draháň.
17.3. 2017

historie

Z původní zástavby vsi Čimice zůstala dodnes zachována jen klasicistní výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého z 2. poloviny 18. století. Kdysi tvořila významnou dominantu na návrší staré čimické návsi. V současné době se po přestavbě dochovala v původní podobě jen horní část zvoničky. Ve výklenku se nachází socha sv. Jana Nepomuckého. V r. 2012 byla stavba nově oplocena a o rok později provedena úprava okolní zeleně. Na rok 2017 je plánováno

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 17.3. 2017

přestavěno