Hrady.cz
Tvrz přestavěná na zámek poprvé připomínaná r. 1403, kdy ji vlastnil Prokop Krukner. R. 1409 získal tvrz Mikuláš z Újezda a provedl přestavbu v gotický věžovitý objekt. Přestavěna počátkem 17. stol. v renesanční zámek, dnešní vzhled výsledkem barokní přestavby Antonia Porty z r. 1679.
Graficke pismenko Ves Lobkovice se poprvé připomíná v r. 1341, kdy náležela bratřím Bohuňkovi a Vavřincovi z Lobkovic. V l. 1356–1357 se připomíná Raimund z Lobkovic. V l. 1367–1377 náležely Lobkovice pražskému měšťanovi Mikuláši Čotrovi, od r. 1385 až do konce 14. století význačnému politikovi a osobnímu příteli krále Václava IV. Janů Čúchovi ze Zásady. Tvrz se poprvé připomíná v r. 1403, kdy náležela pražskému měšťanovi Prokopu Kruknerovi. Zakladatel si vybral pro tvrz výhodně položené místo chráněné svahy ostrohu a bažinami. Pouze na západní straně bylo tvrziště v úrovni okolí, takže zde bylo nutno vybudovat umělé opevnění v podobě valu ...
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 15.1. 2005

Zkáza hradu Sekyrky
    V krajině kolem nynějších Lobkovic se kdysi široko daleko rozkládaly hluboké lesy. V těch lesích, na skalním ostrohu při řece Labi, se tyčil hrad Lobkovice. Za husitských válek stál jeho pán na straně nepřátel kalicha, a tak se jednou Žižka rozhodl, že se lobkovického hradu zmocní. Za parného letního dne přitáhl se svým vojskem od Mladé Boleslavi a utábořil se nedaleko vesnice Dřísy, na návrší zvaném Homolka. Tu přikázal vojákům, aby si

Tajemný hlas minulosti Jiří F. Musil, 2002, 24.1. 2003

tvrz přestavěná na zámek