Hrady.cz
Hrad z roku 1478. V 17. století opatřen barokním opevněním. V roce 1626 vyhořel a roku 1639 poškozen dělostřelbou. Císařský výnos o boření hradů nařídil v roce 1655 jeho zboření. Do r. 1791 pustý. Koncem 19. století romanticky opraven.
Doubravská hora
Doubravská hora
2003 ©Aleš Ryvola
Graficke pismenko Hrad stojí na výrazném kopci nad teplickou místní částí Šanov. Ideálním východiskem je křižovatka Panorama (zastávka MHD, možnost parkování), od železniční stanice Teplice a autobusového nádraží asi 2,5 km po červené značce k lázeňskému parku v Šanově, od kostela sv. Alžběty Čechovou ulicí do ulice Pod Doubravkou dále po zelené.
22.11. 2008

Prohlídky hradu:
    Na hradě není žádná expozice, volně přístupné je nádvoří hradu, hradní příkopy a ochozy s krásnou vyhlídkou na celé okolí - Krušné hory, České středohoří, Teplice, Ústí nad Labem, vodní nádrže Kateřina, Milada a další. PRO VEŘEJNOST je hrad OTEVŘEN pouze 1. ledna (novoroční výstup na Doubravku), 1. května (sportovní den) a v polovině září (Dny evropského dědictví), nebo u příležitosti některých mimořádných akcí. Mimo tyto dny je možná

E.H. dle ZO AVZO TSČ ČR, 5.4. 2013

historie

Nad Teplicemi se vypíná zalesněný vrch Doubravská hora. Dosud nejstarší památkou, která se k němu vztahuje, je únětická nádobka, objevená u studny na hradě v 19. století a pocházející patrně z hrobového nálezu. Dominanta území mezi Středohořím a Krušnými horami přitahovala odedávna pozornost a byla opředena pověstmi. Podle nich byl na vrcholu kopce pohanský chrám starých Slovanů a později klášter, který jiná pověst klade do míst, kde stojí

Historie do r. 1655
    Nedaleko Teplice vypíná se hora vysokým lesem porostlá a na všechny strany strmá. Ode dávných dob slove Doubravská hora a příležitá bývala k opevnění tak, že lze se tomu divit, proč tu hrad postaven byl teprve v 15. století. Avšak tím není vyloučeno, že se tu Čechové vnikajícím nepřátelům již ode dávna bránili, majíce tu své hradiště, jehož známky při zakládání hradu zničeny. Na hoře té stával středověký hrad, jenž v 17. stol. v pevnost po

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého XIV/143, 24.8. 2005

Tajemný jezdec
    V nitru hory už 700 let spí tajemní rytíři. Čekají na chvíli, až bude lidu v Čechách nejhůře, aby mu přišli na pomoc. Potůček na úpatí bývá často zkalen odpadem z koníren uvnitř hory. Na stráni leží kameny, v nichž se spatřují vytlačená kopyta koní. Hodinu před půlnocí se zjevuje u brány, jež zůstala z původního hradu, tajemný jezdec nesoucí svou hlavu pod paží. Ujíždí pak cestou přes Černý rybník na Supí horu (hrad Kyšperk).
    Labyrintem tajemna (M.Stejskal), 14.1. 2005

Teplice  (TP)