Hrady.cz
Stavební historie tvrze v Čimicích na místě románského dvora je kladena do 13. a 14. století, přímá zmínka o ní však pochází až z r. 1524. Tvrziště bylo archeologicky prozkoumáno v letech 1978-1984, poté zasypáno a prostor parkově upraven. Od r. 1985 archeologická památka.
Čimice - tvrziště
© Jiří Špaček, 03/2017
Graficke pismenko Malá zemědělská ves Čimice je prvně zmiňována r. 1334 v majetku svatovítské kapituly. V r. 1960 byla připojena k Praze a nyní je součástí městské části Praha 8. Leží na planině nad pravým břehem Vltavy na severním okraji hlavního města. Zemědělská činnost tu zanikla a v letech 1972-1980 vzniklo na jejím území nepříliš velké panelové sídliště, takže Čimice dnes mají kolem 8 000 obyvatel. Dopravně jsou dostupné městskými autobusy, nejlépe od stanice metra Kobylisy na trase C.
Místo někdejší středověké tvrze označuje malý pahorek mezi severním břehem Čimického rybníka a nákupním střediskem Draháň. Kolem prochází modrá turistická značka do Čimického údolí.
14.3. 2017

historie

Už jen zcela málo patrné terénní relikty zůstaly z tvrze v Čimicích. Tvrziště se nachází mezi rybníkem a nákupním střediskem Draháň. Hospodářský dvůr stával v Čimicích zřejmě již ve 13. století, byl však vypálen za husitských válek. První zachycená přímá zmínka o tvrzi je až z r. 1524. Tvrz byla archeologicky prozkoumána při velkém výzkumu v letech 1978-1980 a 1982-1984 v rámci výstavby panelového sídliště a jeho vybavenosti. Nacházela se na

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 14.3. 2017

zaniklý